NOVOSTI

Koji jezik? Naš!

Bosanski, crnogorski, hrvatski, srpski... jesu li to jezici u pravom smislu? Kao što je slučaj i kod kineskog, i kod engleskog i kod španskog jezika riječ je o jednom pluricentričnom jeziku: glavna je mana kod našeg da ono nema neutralnog naziva koji ne zagovara prevladavanje jednih nad drugima, te se svi drže njima najbližeg naziva kako ne bi pali u opseg tuđih pretenzija.

Simboli i zastave jedinstva

Često nam se zabranjuju simboli i zastave prošlosti s napomenom da oni prisjećaju na ratno iskustvo našeg prostora ili s napomenom da su oni znak prevaziđenih ekonomskih vjerovanja. Pogrešno! Biti Jugoslaven ne znači biti nostalgičar starih vremena ili komunista trećeg milenijuma — biti Jugoslaven znači ne praviti razlike prema vjeri, prema korištenju ijekavice ili ekavice, prema pisanju na latinici ili na ćirilici. Biti Jugoslaven znači biti ponosni dio velike porodice koja mora zajedno graditi bolju budućnost. Biti Jugoslaven ne znači biti socijalista, niti znači ne biti. Biti Jugoslaven znači zaobići stereotipe i razumjeti da u svakom narodu ima dobrih i loših ljudi.

Josip Reihl-Kir: primjer mirotvorstva

Josip Reihl-Kir je bio miroljubiv zapovjednik osječke policije koji je, na početku rata, svim snagama spriječio konflikte i mržnju između Srba i Hrvata.

Srđan Aleksić i Refik Višća: martiri rata

Dvije veoma slične priče o herojima koji su svoj život žrtvovali za druge, dvije priče o mladim junacima iz vrijeme rata koji su se protivili njihovim "drugovima" kako bi spasili tuđe živote, makar ih jedan rat dijelio jedan od drugih.

Boško i Admira: ljubav ispred zastava

"Nisu bili iz plemena istog, nit' su imali istoga Boga, al' imali su jedno drugo i san o bjegu iz sveg' toga [...] zar je nebo jedino mjesto gdje možemo biti zajedno?"

Otvaranje nove stranice

Nakon godine arhiviranja novosti u negotovim web stranicama, projekt Jugoslaven je konačno prešao u definitivnu domenu JUGOSLAVEN.COM.

© Zaštita autorskih prava Jugoslaven 2017-2019

Kontakti

  • kontakti@jugoslaven.com
  • mediji@jugoslaven.com
  • pomoc@jugoslaven.com

Mediji

Korisne veze